- I 2007 var navnet vårt UF - Drammen. Og var for kommunene Drammen, Nedre Eiker, Lier, Røyken, Hurum, Svelvik og Sande. Kommuner som lå under Søndre Buskerud politidistrikt.

 Men dette politidistriktet omfattet ennå flere kommuner, nemlig Øvre Eiker, Kongsberg og hele Numedalen med kommunene Flesberg, Rollag og Nore og Uvdal.

 Det var to andre UF - utvalg disse kommunene lå under, nemlig UF - Kongsberg og UF - Numedal. I UF - Kongsberg og Øvre Eiker var det imidlertid ingen aktivitet og det ble da naturlig å innlemme disse kommunene inn under UF - Drammen. De ansatte hadde ingen innvending mot det og UF - Drammen ble da til UF - Søndre Buskerud på årsmøtet i 2008.

 Styret, som tidligere var på 6 personer, ble utvidet til 9, 3 fra hver etat.

 Vi skal ikke her si så mye om styremøter, årsmøter og det som er vanlig i UF, men heller fortelle om ting som vi er spesielt stolte av og som vi har fått mye gode tilbakemeldinger på.

 Som Redningstjenestens dag, både i 2007 og 2008, og gladagen på barneavdelingen på sykehuset i Drammen, som har blitt en tradisjon.

 Dette er hendelser som også har fått stor mediedekning, og som har gjort begrepet UF mer kjent, selv om vi her fortsatt har en vei å gå, til og med blant egne ansatte. Utrolig men sant, men vi må bare stå på videre med markedsføring og opplysning.

 


Redningstjenestens dag 2007

- Redningstjenestens dag er en dag hvor alle tre etatene stiller ut utstyr og holder demonstrasjoner, for alle som vil se og oppleve redningstjenesten på nært hold.

I 2007, mens vi ennå het UF - Drammen hadde vi dagen på Bragernes torg i Drammen sentrum, en lørdag formiddag i mai. Vi var heldige med været og torvet var fult av folk.

Demoene som ble vist var sykkelambulanse som behandlet hjertestans, hurtigfrigjøring, redning fra høyt tak, politihunder og sist men ikke minst, rosinen i pølsa,  drukningsøvelse i Drammenselva med Sea - King fra 330 skvadron på Rygge.

Det var mye folk ute denne dagen og mange tok turen for å se på oss. På forhånd hadde vi hengt opp masse plakater og hadde hatt omtale både i lokalradioen og Drammens Tidende.

Det var en slags Kardemomme by - stemning i Drammen denne dagen. Voksne, barn redningspersonell og kanskje også noen røvere gikk rundt og drakk kaffe og spiste gratis vafler, side om side.

Den dag i dag snakker folk om det som skjedde og særlig om Sea - Kingen som sto og hovret og bråkte med vannsprut mange meter bortover, bare noen få meter over elva midt mellom bydelene Bragernes og Strømsø.

Det var spektakulært og strandpromenaden og bybrua var stapp full av folk, omtrent som 17 mai.

Etter øvelsen landet helikopteret og alle som ville kunne gå om bord for å se.


Redningstjenestens dag 2008

- I august 2008 gjorde vi det samme på Kongsberg. Denne gangen også med snorkelbil som gikk opp og ned hele dagen til stor glede for alle små.

Og selvfølgelig igjen med Sea - Kingen og 330 skvadron og om ikke det var nok så kom også politihelikopteret på besøk.

I lang tid sto både Sea - Kingen og politihelikopteret side om side til, også det til stor glede for store og små, kanskje til tider mest for de store. Og det må jo innrømmes at også vi som til daglig jobber i redningstjenesten blir ganske så betatt når disse kommer.

Ingen av disse dagene, verken i Drammen eller på Kongsberg hadde kunnet gjennomføres uten den entusiasmen og det samarbeidet som var tilstede. Fra egne ansatte, fra familie som stilte opp på vaffelsteking, fra næringsliv og fra kommunene som stilte opp med både penger og praktisk hjelp.

 

Drammen kommune ringte oss noen måneder etterpå og lurte på om vi ikke kunne gjøre det en gang til, men da hadde vi allerede bestemt at vi skulle holde det på Kongsberg, siden det lå i kortene at de kom inn under oss, og da var det naturlig at vi holdt det der.

Personellet fra både 330 skvadron og politihelikopteret må ikke glemmes, de har hele tiden vært positive og det har vært ja med en gang, hver gang vi har spurt.

 


“Gla'dagen”

- En annen stor begivenhet for oss er “ gladagen” på barneavdelingen på Sykehuset Buskerud i Drammen.

Like før jul kommer representanter fra alle etatene, i full uniform, og sammen med julenissen, opp på barneavdelingen og deler ut pakker til alle barna.

Dette har blitt en tradisjon og det var nå 6 gang vi gjorde dette. I år hadde vi også med en ekte “tryllepoliti”, en av tjenestemennene i Drammen regnes som en av landets beste magikere, og det var stor stas på avdelingen.

Dette er en stor glede å få være med på, og gleden vi ser hos barna kan ikke kjøpes for penger, og vi har hørt flere ganger at det var et lyspunkt de ser tilbake på med glede.

Det er fint for barna å få møte redningspersonell så nært og under så rolige former.

Og dette er barn med alvorlige diagnoser og ofte tøffe behandlinger og lange sykehusopphold bak seg, og kanskje fremover.

De fortjener virkelig å oppleve noe positivt.

Her stiller også næringslivet og kommunen opp med både økonomisk og praktisk hjelp.

Dette får stor mediedekning hvert år. 

 


- Klub - akutt har blitt et begrep for alle som jobber i etatene. Da får vi et utested for oss selv og de ansatte kan ha det sosialt i fred og ro. Viktig sosialt, for å bli bedre kjent, men også for å unngå å være sammen med “kunder og pasienter” når man for en gangs skyld tar en tur ut.

Til disse kveldene blir også ansatte på sykehuset, sykepleierstudenter og ansatte i fengselsvesenet invitert.

Juleklub - akutt hadde ca 250 personer innenfor dørene og det er ganske mange for oss, vi hørte at avdelinger la sin juleavslutning til denne kvelden, hyggelig syntes vi.

Dette er vel noe som blir praktisert også i flere andre UF - utvalg.

- Vi har bedriftsavtaler hvor medlemmene får rabatter når de viser id - kort. Nevnes her må Blend, kleskjede, her har vi til tider fått rabatter helt opp i 70 %.

- Vårt utvalg sendte 3 representanter til årsmøte i UF - Norge. Styremedlemmene får ingen godtgjøring og får å sette litt pris på innsatsen valgte vi å gjøre det slik. Og det ble valuta for pengene, årsmøte i Ørsta/Volda var en utrolig fin opplevelse. Faglig bra, og sosialt bra i en aldeles flott natur og med at like flott maivær.

- Det er allerede blitt nevnt, men vi har vært heldige å få støtte fra kommuner, banker, organisasjoner og annet næringsliv. Både økonomisk og praktisk. Uten det hadde vi ikke klart det, selv om det må innrømmes at klub - akutt også er en god inntektskilde.

Og så må nevnes det gode samarbeidet vi har med ledelsen i alle tre etatene. Både politimester, brannsjef og ambulansesjef har vært positive og imøtekommende og det har til og med skjedd at saker har blitt sendt oss for uttalelse eller råd, ved for eksempel veiforandringer.  Og ved Redningstjenestens dag på Kongsberg var det ambulansesjefen i Buskerud som var konferansier.  

UF - Søndre Buskerud ligger kanskje midt på treet når det gjelder aktivitet, men vi er litt stolte av Redningstjenestens dag og “gladagen” på barneavdelingen, fordi det gleder så mange.

Men vi ser også hvor bra andre utvalg gjør det, vi er f.eks. mektig imponert over nettsidene til Ørsta / Volda og Sør - Trøndelag, det er noe alle utvalg bør se opp til, det er en ros de virkelig fortjener.

UF - Søndre Buskerud håper noe av dette var av interesse og kanskje også kunne være noen aktivitetstips og ønsker samtidig alle andre utvalg, med medlemmer, et godt nytt år og håper 2009 blir et produktivt og godt UF - år.

Takk for oppmerksomheten!

 

Skrive av Finn Vidar Helle - UF Søndre Buskerud   Publisert: 07.01.2009