Nå kommer de hvite ambulansene

Om nøyaktig ei uke settes fem hvite syketransportbiler i drift i Salten. Bilene skal sørge for transport av sengeliggende pasienter. 

– Men det er stor forskjell på de ordinære gule ambulansene, og på de nye hvite bilene. En gul ambulanse har akuttbredskap og høyt kvalifisert personell. Vi er mer som en avansert drosje. Vi henter pasienter som av forskjellige årsaker må ligge, frakter pasienter som skrives ut av sykehuset og skal i institusjon eller hjem, sier Leif Lindstrøm i Nordland Personbefordring. 

Nordland Personbefordring skal drifte pasienttransporten i Salten fra 1. desember. Helse Nord, Nordlandssykehuset og Helgelandssykehuset la ut anbudet på ny syketransport i hele fylket. Men foreløpig er det bare i Salten vi får se de nye hvite bilene.

Ny akuttforskrift skjerper kravene

Bakgrunnen for å kunne benytte andre enn ambulansepersonell er en ny akuttforskrift fra regjeringen, som har som mål å heve kvaliteten og kompetansen i akuttmedisinske tjenester utenfor sykehus.

Forskriften stiller blant annet skjerpede kompetansekrav til personell i (den ordinære, journ.anm.) ambulansetjenesten.

Trond Solem, leder for Pasientreiser i Nordlandssykehusset, sier de nye bilene er en videreføring av pasienttransporttilbudet de har i dag, men tilpasset nasjonale krav.

– Vi har tatt utgangspunkt i et pågående nasjonalt prosjekt, som stiller tydeligere krav til tjenesten enn vi har hatt i dagens avtale. Blant annet når det gjelder krav til ferdighetene hos sjåførene og farge på bilene, sier han til NRK. Les mer på NRK.no